Wat is een samenlevingscontract en wat zijn de voordelen?

Ga je met je partner samenwonen? Dan is een samenlevingscontract opstellen bij de notaris wel zo handig. Het samenlevingscontract biedt namelijk verschillende voordelen voor jou en je partner. Het geeft vooral duidelijkheid over de verdeling van diverse verantwoordelijkheden en financiële zaken. Mogelijke onduidelijkheden in de toekomst worden hierdoor vermeden. In dit artikel gaan we dieper in op wat een samenlevingscontract is en welke voordelen je er uithaalt.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst tussen twee ongehuwde partners die gaan samenwonen. Er worden een aantal standaard zaken vastgelegd in het contract en je kan deze naar wens aanvullen met eigen inbreng. De belangrijkste aspecten die je in een samenlevingscontract opneemt gaan over financiële zaken, eigendomsrechten, zorgverantwoordelijkheden en goederen. Door deze afspraken vast te leggen bij de notaris ben je verzekerd van een wettelijke, duidelijke overeenkomst waar jij en je partner zich aan dienen te houden.

Waarom regel je een samenlevingsovereenkomst bij de notaris?

De notaris zorgt er voor dat het contract juridisch waterdicht is en voldoet aan alle wettelijke eisen. Dit verzekert jullie van een geldig document dat juridisch aan alle kanten klopt. Daarnaast heeft de notaris ook een adviserende taak om je te helpen bij het formuleren van bepaalde clausules die aansluiten op je situatie. Zeker in het geval van conflicten of overlijden biedt een rechtsgeldige samenlevingsovereenkomst, die door de notaris is opgesteld, uitkomst.

Wat zet je in een samenlevingscontract?

In feite heb je zelf grotendeels in de hand wat je wilt opnemen in het samenlevingscontract. Een notaris kan je goed helpen bij het opstellen van diverse clausules. Wij geven je een handige lijst met mogelijke zaken die je kunt opnemen in een samenlevingscontract:

  • De verdeling van de huur- of hypotheekkosten
  • De verdeling van de boodschappenkosten
  • De verdeling van vaste lasten als gas, water, energie
  • De verdeling van bezittingen wanneer je uit elkaar gaat
  • Hoeveel- en welke bankrekeningen jullie samen openen en gebruiken
  • De verdeling van/het gebruik van eventueel spaargeld
  • Wat gebeurt er met schulden
  • De financiële regelingen voor het verzorgen en opvoeden van jullie kinderen
  • Welke bezittingen van wie zijn
  • De regeling van alle zaken betreffende jullie pensioen

Er zijn hiernaast nog zoveel meer clausules die opgenomen kunnen worden in een samenlevingsovereenkomst. De notaris kan je hier uitstekend over adviseren.

Hoe moet je een samenlevingscontract opstellen?

Een samenlevingscontract opstellen begint bij goed overleg. Jij en je partner zullen allebei wensen hebben over de verdeling van diverse kosten en bezittingen. Zorg ervoor dat jullie hier duidelijke afspraken over hebben gemaakt die je vervolgens kan voorleggen aan de notaris. Uiteraard kan de notaris je perfect adviseren over de mogelijkheden en eventueel nog suggesties doen. Wanneer je alle wensen zorgvuldig met je partner overlegd hebt, maak je een afspraak bij de notaris.

Wat kost een samenlevingscontract?

Wat een samenlevingscontract kost hangt onder meer af van de complexiteit van de overeenkomst. Vraag geheel vrijblijvend een prijsopgave bij ons op.

Wat zijn de verschillen van een samenlevingscontract ten opzichte van geregistreerd partnerschap?

Een samenlevingscontract opstellen is de meest laagdrempelige manier van onderling zaken afstemmen en vastleggen in een overeenkomst met je partner. Je bent echter niet in de burgerlijke stand geregistreerd als partners van elkaar, maar staat alleen op hetzelfde adres ingeschreven als je partner.

Een geregistreerd partnerschap is hetzelfde als een huwelijk. Een geregistreerd partnerschap wordt bij de gemeente gesloten en beëindigd, precies zoals een huwelijk. Bij het geregistreerd partnerschap is er dus ook een (beperkte) gemeenschap van goederen. Bij een samenlevingscontract is dus niet automatisch sprake van enige vorm van gemeenschap van goederen, tenzij je dit wilt vastleggen in een aparte clausule.

Wat betreft kinderen is het zo dat alleen de moeder bij een samenlevingscontract ouderlijk gezag krijgt, de vader moet hiervoor eerst het kind erkennen en vervolgens samen met de moeder gezamenlijk gezag registreren.

Heb je daarnaast ook een testament nodig?

Wanneer je een samenlevingsovereenkomst laat opmaken met je partner ben je niet automatisch elkaars erfgenaam. Dit zijn je ouders en broers en zussen wanneer je geen kinderen hebt. Heb je wel kinderen, dan worden zij automatisch jouw erfgenaam. Wil je wel elkaars erfgenaam worden, dan is er een testament nodig. Hierin kan je precies opnemen wie wat wel of juist niet erft.

Ook een samenlevingscontract nodig? Maak een afspraak met Notaris Schaap!

Neem voor het opstellen van een samenlevingscontract contact op met onze notaris. Deze kan je goed adviseren over mogelijke zaken die je kan opnemen in de overeenkomst. Bereik ons telefonisch op 036 54 72 490 of mail naar info@notarisschaap.nl.

wat is een samenlevingscontract