Hypotheekakte

Als voor de aankoop van een onroerende zaak financiering nodig is, is een bank vaak de geldverstrekker. Dit regelt de bank door middel van een hypothecaire lening. Daar staat tegenover dat de bank zekerheid wil dat de lening wordt terugbetaald. De onroerende zaak wordt dan in onderpand gegeven, zodat bij het onverhoopt achterblijven van betaling (rente of aflossing) dit onderpand door de bank kan worden verkocht. Hierdoor krijgt de bank het recht om uit de verkoop de schuld te voldoen. Dit heet hypotheekrecht en kan uitsluitend worden vastgelegd in een notariële akte.

Kenbaarheid hypotheek

De hypotheekakte is niet alleen voor een bank van groot belang. Het geeft ook duidelijkheid naar anderen. Een afschrift van de hypotheekakte wordt namelijk direct ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Op die manier kan iedereen zien dat er hypotheekrecht rust op uw woning.

 

Een hypothecaire schuldeiser heeft een sterke positie in vergelijking met andere schuldeisers.

 

Ook wanneer private partijen, bijvoorbeeld in familieverband, geld uitlenen voor de financiering van onroerende zaken is het verstandig om een hypotheekakte op te maken. Als er geen hypotheekakte wordt opgemaakt sluit iedere schuldeiser, bij onverhoopte financiële problemen van de huiseigenaar, achteraan in de rij van schuldeisers.  Het is dus belangrijk om bij het uitlenen van grote bedragen aan bijvoorbeeld een kind of ander familielid de notaris te verzoeken een hypotheekakte op te maken.

Hypotheekakte bij
Notaris Schaap

Bent u voornemens om uw hypotheekakte bij Notaris Schaap te ondertekenen en heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Op onze website kunt u de meeste antwoorden terugvinden, maar mocht dat in uw geval niet zo zijn dan staan wij u graag persoonlijk te woord.

Het is belangrijk om bij het uitlenen van grote bedragen een hypotheekakte te laten verzorgen door de notaris.

Afspraak bij ons op kantoor?

Breng dan het volgende mee

• Geldig paspoort of een ander geldig identiteitsbewijs

Andere diensten

Wij zijn u ook graag van dienst bij andere belangrijke zaken.

Hieronder vindt u een kleine selectie.

Een huis kopen

Huwelijksvoorwaarden

B.V. oprichten

Een huis kopen

Huwelijksvoorwaarden

B.V. oprichten

Deze website maakt gebruik van cookies, zodat wij u de beste ervaring kunnen geven op onze site. 

Contactformulier

;