Checklist huis kopen

Checklist huis kopen: u reist in 9 stappen naar een geslaagde (eerste) woningaankoop!

Het proces van een huis kopen? Daar komt nog wel even wat bij kijken. Naast dat het (zeker bij de eerste koop) een spannende periode is, zijn er ook voldoende zaken die geregeld moeten worden. En voor diverse aspecten heeft u daarbij een adviseur of expert nodig. Zo moet u financiële zaken ordenen, advies inwinnen over belangrijke voorwaarden en essentiële documenten ondertekenen. Om al deze zaken helder samen te vatten, hebben wij voor u een handige checklist gemaakt die een huis kopen veel minder ingewikkeld maakt.

Hier begint uw proces voor een huis kopen

In enkele stappen zorgeloos het proces van een huis kopen doorlopen? Daar helpen we graag een handje bij met een checklist die het vergemakkelijkt om goed voorbereid het proces in te gaan. Dit proces is niet alleen opwindend en verrijkend, het is ook spannend en sóms kan het ook weleens ingewikkeld zijn. Zeker wanneer u zich nog niet geheel bewust bent van de te nemen stappen en de belangrijkste onderdelen van het proces, waaronder een bezoekje aan de notaris. Hieronder nemen we u stapsgewijs mee door de checklist van een huis kopen.

1. Bereid uzelf financieel goed voor

Er gaat niets boven een goede, financiële voorbereiding. U wil natuurlijk weten hoeveel eigen geld u kunt inleggen voor uw koophuis, maar het is ook verstandig om alvast een kosten-baten plaatje te maken van maandelijkse (vaste) lasten. Daarnaast is het van belang om met een financieel adviseur rond de tafel te gaan zitten om te ontdekken wat uw hypotheekmogelijkheden zijn, welk type het beste aansluit op uw financiële situatie en welke looptijd uw voorkeur heeft

Daarnaast zijn er ook andere zaken waar u goed over ingelicht wordt door uw financieel adviseur. Bijvoorbeeld het kosten koper principe. Want: wat houdt kosten koper in? En op welk moment komt u hiermee in aanraking? Kosten koper staat voor de extra kosten die boven op de aankoopprijs worden berekend. Denk aan belastingen en kosten voor de notariële akte van levering. Bij de juridische overdracht worden deze kosten aan u in rekening gebracht.

2. Verken de huizenmarkt en maak een wensen-checklist

We kennen het allemaal: soms is het ineens liefde op het eerste gezicht en lijkt het proces van een huis kopen ineens in een stroomversnelling te gaan. Toch is het verstandig om al voordat deze situatie zich voordoet de huizenmarkt goed te verkennen. Denk na over waar u wilt wonen, in welk type woning (tussenwoning, klushuis, hoekwoning, vrijstaand huis, tweekapper, nieuwbouw) en hoe de woning ingedeeld moet zijn.

En geef antwoord op de volgende vragen om voor uzelf al een aantal dingen van de checklist voor een huis kopen af te strepen: Hoeveel vierkante meter? Hoeveel slaapkamers wil ik? Is een extra kantoorruimte gewenst? Wil ik een oprit en/of een garage? Hoe groot moet mijn tuin zijn? En denk ook na over specifieke woonwensen, zoals wensen voor uw (nieuwe) keuken of badkamer.

3. Schakel een professionele makelaar in

Merkt u op dat het in de huidige markt lastig is om een huis te vinden dat voldoet aan uw wensenlijst? Dan is het wellicht verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze zoekt een geschikt huis voor u dat volledig aansluit bij uw wensen. Wederom een tussenpersoon die het voltooien van uw checklist bij een huis kopen vereenvoudigt.

Daarnaast is het tenslotte zaak om, wanneer u ook nog een huis wilt verkopen, een professionele makelaar in te schakelen die uw belangen behartigt en ervoor zorgt dat de juiste koper binnen een bepaalde tijd gevonden wordt. Zo kunt u zich met een gerust hart richten op het kopen van een nieuw huis

4. Bezichtig uw droomwoning

Heeft u de eerste notities gemaakt? Dan kunt u verder met de checklist bij een huis kopen, namelijk: het bezichtigen van huizen die uw aandacht trekken. Probeer verschillende woningen te bekijken die aansluiten op uw wensen en selecteer de woning die het meest overeenkomt met uw wensenlijst.

5. Breng een bod uit

Is uw droomwoning voorbijgekomen en voldoet deze aan al uw wensen? En bent u in staat om deze woning te financieren met een hypotheek of eigen geld? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. Wanneer u een bod uitbrengt, krijgt u meestal binnen enkele dagen te horen of uw bod geaccepteerd wordt. En is dat het geval? Dan gaat u door naar de volgende stap. Namelijk het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst bij de makelaar.

6. U gaat een hypotheek afsluiten

Yes! De koopovereenkomst heeft u op zak. De volgende stap in de checklist bij een huis kopen is het regelen van de financiering en het rondkrijgen van uw hypotheek. Advies is om dit samen met uw financieel adviseur te bespreken. Hij zal u attenderen op de best passende hypotheek, mogelijke looptijd, rente en aflossing. Is de financiering rond? Dan gaat u voor de akte van levering en overdracht naar uw notaris.

7. Teken de akte van levering en de hypotheekakte bij uw notaris

Wat een notaris bij aankoop van uw huis doet, is onder meer het opmaken van de akte van levering. Maar ook voor de hypotheekakte gaat u naar de notaris. Uw notaris speelt een cruciale rol bij de aankoop van een huis, want de juridische taak ligt in diens handen. De notaris zorgt ervoor dat alle documenten kloppen volgens wet- en regelgeving. Daarnaast is het ook zijn taak om de overdracht volgens de wet te laten verlopen.

8. Uw notaris verzorgt de eigendomsoverdracht bij het kadaster

Tijd voor de eigendomsoverdracht. Wederom iets dat de notaris doet bij de aankoop van uw huis. De registratie van de eigendomsoverdracht wordt volbracht bij het Kadaster. Hierdoor ontvangt u officieel de rechten als eigenaar van uw koophuis.

Wat zijn de kosten voor de notaris bij aankoop van een huis?

De notariskosten bedragen gemiddeld €1000 tot €2000 voor de eigendomsoverdracht van een woning tot €1.000.000.

Heeft u nog vragen over wat een notaris zoal voor u kan doen? Neem gerust contact op!

Ons team aan deskundige notarissen staat voor u klaar om u te voorzien van de beste service terwijl u op weg bent om eigenaar te worden van uw nieuwe koophuis.

Regel uw toekomstige belangen met een levenstestament bij Notaris Schaap.

checklist huis kopen