Besloten vennootschap oprichten

Een besloten vennootschap (b.v.) is een samenwerkingsverband van aandeelhouders. Bij de oprichting worden aandelen uitgegeven aan de oprichter(s) of aan anderen die geld of goederen inbrengen.

Wij verzorgen de statuten en de inschrijving in het Handelsregister

Een bv oprichten: hoe werkt dat?

Wanneer u een bv wilt oprichten, worden aandelen uitgegeven aan de oprichter(s) of aan anderen die geld of goederen inbrengen. Bij het oprichten van een bv komen een aantal zaken kijken waar u een notaris voor nodig heeft. Notaris Schaap is zo’n allround notarieel dienstverlener die alles weet over de voorwaarden voor een bv oprichten en u dus als geen ander kan helpen wanneer u een bv wilt beginnen. In deze tekst leggen we u uit wat een bv precies is, waar u aan moet voldoen wanneer u een bv wilt oprichten en wat Notaris Schaap hierin voor u kan betekenen.

Wat is een bv precies?

Wanneer u een bv wilt oprichten, is het goed om te weten wat een bv precies is. Een bv is een rechtspersoon, een zelfstandige entiteit, die ervoor zorgt dat in de meeste gevallen niet u, maar de bv aansprakelijk is voor eventuele schulden. Na het oprichten van een bv bent u als bestuurder in dienst van de bv. U handelt dan ook uit haar naam. U kunt een bv alleen oprichten, maar het is ook mogelijk om dit samen met anderen te doen.

Voorwaarden voor het oprichten van een bv

Sinds 2012 is het oprichten van een bv eenvoudiger geworden. Zo heeft u geen verplicht startkapitaal meer nodig en ook de bankverklaring en accountscontrole bij inbreng zijn afgeschaft. Toch zijn er een aantal stappen die u sowieso dient te volgen wanneer u een bv wilt oprichten, zoals het opstellen van een notariële akte en het inschrijven bij het handelsregister. Hieronder een korte uitleg over de voorwaarden voor het oprichten van een bv.

Notariële akte

Voor het oprichten van een bv is een notariële akte vereist. Deze akte wordt opgesteld door een notaris. Notaris Schaap kan deze notariële akte voor u opstellen.

Statuten

Iets dat onder andere wordt opgenomen in de notariële akte, zijn de statuten. Ook deze worden dus door Notaris Schaap vastgelegd. In de statuten van een bv worden diverse zaken vastgelegd. Denk aan de naam van de bv, het doel van bv, naam en woonplaats van de oprichter(s), de hoogte van het geplaatste kapitaal en de regels voor het bestuur en de algemene vergadering.

Inschrijven Handelsregister

Na het opstellen van de notariële akte, met daarin dus onder anderen de statuten, moet de bv worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK), om op die manier persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders te voorkomen. Notaris Schaap verzorgt deze inschrijving in het Handelsregister voor u.

Daarnaast is het bij het oprichten van een bv goed om te weten dat aandeelhouders in principe niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de bv. Hun aansprakelijkheid is beperkt tot het bedrag dat zij hebben ingebracht in de bv. Wanneer sprake is van wanbeleid, kunnen bestuurders van de bv wel persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Andere zaken die handig zijn om te weten wanneer u een besloten vennootschap wilt oprichten zijn de feiten dat een bv verplicht is om jaarlijks een jaarrekening op stellen en deze te deponeren bij de KvK én dat een bv verplicht is om vennootschapsbelasting te betalen over de behaalde winst.

Afspraak bij ons op kantoor? Neem contact met ons op!

Wilt u een bv oprichten en wilt u daarbij gebruikmaken van onze diensten? Dan kunt u contact met ons opnemen om een afspraak in te plannen. Is het gelukt om een afspraak te maken voor het oprichten van een bv? Dan dient u het volgende mee te nemen: een geldig paspoort of een ander geldig identiteitsbewijs en, wanneer het gaat om een aandelenoverdracht, fusie of splitsing van vennootschappen, het originele aandeelhoudersregister. We helpen u graag verder!

Contactformulier

Andere diensten

Wij zijn u ook graag van dienst bij andere belangrijke zaken.
Hieronder vindt u een kleine selectie.