Vereniging van eigenaren (VVE)

Wanneer u een appartement koopt, krijgt u te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze vereniging buigt zich over het beheer- en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex.

Wat is een VVE en waarom is het belangrijk?

Een Vereniging van Eigenaren (ook wel Vereniging van Eigenaars) is een verplicht orgaan bij een appartementencomplex. De vereniging draagt onder andere zorg voor het onderhoud van gemeenschappelijke delen. Hieronder vallen onder meer de gevel, het dak en de entree. Als eigenaar van een appartement in dat complex bent u automatisch lid van de VvE. De essentie zit in een veilig en goed bewoonbare woonomgeving, daarom is het belangrijk dat er voor een VvE duidelijke regels opgesteld zijn over rechten en plichten.

Wanneer komt u in contact met een VvE?

Wanneer u een appartement heeft gekocht, komt u in aanraking met een VvE. Vanaf dat moment is het voor u belangrijk om te weten wat uw rechten en plichten zijn.

  1. Bij de overdracht van het appartement
    Als notaris zorgen wij de eigendomsoverdracht van het appartement en verzorgen wij de inschrijving van de akte in het kadaster. Daarbij wordt ook gecontroleerd of de VvE waar u bij komt nog steeds actief is.
  2. De splitsingsakte en het reglement
    De notaris heeft de splitsingakte opgesteld. U vindt daarin informatie over onder andere:
    • Uw aandeel in de VvE
    • De stemverhoudingen binnen de VvE
    • Specifieke verplichtingen, waaronder bijdragen aan de onderhoudsreserve
  1. Bij wijzigingen in de splitsingsakte
    Wilt u (samen met andere eigenaren) veranderingen doorvoeren, zoals een herindeling van de appartementen of een aanpassing van de gemeenschappelijke ruimtes? Dan is een bezoek aan uw notaris nodig om deze wijzigingen officieel vast te leggen in een nieuwe splitsingsakte.

Verplichtingen voor leden van een VVE: waar moet u op letten?

Als appartementseigenaar bent u verplicht om deel te nemen aan de VvE en bij te dragen aan de gemeenschappelijke kosten. Hier horen ook andere verplichtingen bij. U moet denken aan:

  • Financiële bijdrage: Elke eigenaar betaalt een maandelijkse bijdrage aan de VvE. Dit bedrag wordt onder meer gebruikt voor onderhoud en verzekeringen.
  • Vergaderingen bijwonen: Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Vereniging van Eigenaren worden belangrijke besluiten genomen. Als u het belangrijk vindt om mee te denken over belangrijke beslissingen, is het zaak dat u hierbij aanwezig bent. Uw stem kan namelijk invloed hebben op toekomstige plannen en mogelijke kosten.
  • Reserves voor groot onderhoud: De Vereniging van Eigenaars moet een reservefonds hebben voor groot onderhoud. Dit is wettelijk verplicht.

Kies voor deskundig advies van Notaris Schaap

De regels, rechten en verplichtingen van een VvE kunnen erg uiteenlopen en daarnaast erg complex zijn. Het is dan ook belangrijk dat u kiest voor een notaris die u hierbij kan adviseren en begeleiden.

Heeft u vragen? Wij helpen u verder!

Wilt u meer weten of direct een afspraak maken met onze notaris? Geen probleem. U bereikt ons eenvoudig op 036 54 72 490 of stuurt u ons een bericht via het contactformulier. Wij staan klaar om u professioneel te begeleiden bij uw eigendomsoverdracht.

Contactformulier

Andere diensten

Wij zijn u ook graag van dienst bij andere belangrijke zaken.
Hieronder vindt u een kleine selectie.