Waarom moet je een levenstestament opstellen en welke belangrijke rol heeft de notaris?
‘Zorg je ervoor dat je alles wel goed regelt voor jezelf?’ – Dat is een vraag die veel partners, ouders en/of kinderen aan elkaar stellen en dat heeft alles te maken met een levenstestament opstellen.
Een levenstestament is in het leven geroepen om zaken financieel goed te regelen, maar het gaat ook om belangrijke, niet-materiële zaken. Het beslaat voor een groot deel wie er medische beslissingen voor je mag maken en wie niet, wanneer je dit zelf niet meer kan. Misschien denk je er nog helemaal niet over na of wil je er niet over nadenken. Toch is het goed om je erin te verdiepen. Zo weet je namelijk zeker dat alles goed geregeld wordt wanneer je hier zelf niet meer toe in staat bent.
Wat is een levenstestament en wat staat erin?
Een levenstestament wordt ook wel een testament bij leven genoemd en is een belangrijk document voor nu én voor later. Hierin leg je alle wensen vast met betrekking tot het maken van cruciale beslissingen over financiën en medische zaken. Je legt vast wie er voor welke zaken zorg moet gaan dragen wanneer je zelf niet meer in staat bent om dit te doen. Dit kunnen financiële zaken zijn, maar het kan ook gaan over medische beslissingen.
Wanneer moet je een levenstestament opstellen?
Vaak komt het gesprek over een levenstestament opstellen pas aan bod wanneer het erg slecht met iemand gaat en hij of zij bijvoorbeeld ernstig ziek is. Laten we zeggen dat dit niet per se het meest geschikte moment is om een levenstestament met een notaris op te maken. Om te voorkomen dat je geen input meer kan leveren over medische- of financiële keuzes, omdat je bijvoorbeeld een beroerte hebt gehad of aan dementie lijdt, is het verstandig om tijdig een levenstestament op te stellen.
Welke rol speelt een notaris bij het opstellen van een levenstestament?
Je notaris vervult een onmisbare rol bij het opstellen van een levenstestament. De diepgaande juridische expertise van de notaris waarborgt niet alleen de rechtsgeldigheid en nauwkeurigheid van het document, maar stelt haar ook in staat om persoonlijk advies op maat te bieden. Van het verifiëren van je identiteit tot het zorgvuldig begeleiden bij het vastleggen van het document in een notariële akte; de notaris garandeert dat je wensen op de juiste manier worden vastgelegd en beschermd voor de lange termijn. Je bent er hierdoor van verzekerd dat je levenstestament rechtsgeldig is en nageleefd zal worden tot in detail.
Tenslotte wordt een levenstestament die opgesteld is door je notaris gezien als een erkend document. Hierdoor weet je zeker dat je wensen nageleefd worden en dat er geen instantie zal zijn die deze zal dwarsbomen.
Wat is het verschil tussen een testament en een levenstestament?
In het dagelijks leven ontstaat er nog wel eens een discussie over de verschillen tussen een regulier testament en een levenstestament. Een levenstestament wordt opgesteld aan de hand van wat er tijdens je leven gebeurt en gaat over financiën en medische keuzes. In een regulier testament worden zaken opgenomen die betrekking hebben op wat er na je overlijden met de nalatenschap gebeurt. Hierin kan je zaken opnemen als wie je dierbare spullen krijgt, wie de erfenis ontvangt en wat er bijvoorbeeld met je huis gebeuren moet. Een notaris kan goed adviseren in dit proces.
Wat betaal ik aan levenstestament kosten?
Een levenstestament opstellen gebeurt volledig op maat. Om ervoor te zorgen dat alle persoonlijke wensen opgenomen worden en er niets vergeten wordt, geeft een notaris gepast advies en beantwoord deze alle vragen. De exacte kosten voor een levenstestament zijn dan ook niet eenvoudig op te noemen en hangen af van het maatwerk dossier. Voor een inschatting kan je altijd even contact opnemen met de notaris.
Meer informatie over een levenstestament? Vraag het gerust aan je notaris!
Wil je een levenstestament opstellen bij een betrouwbare notaris? Neem dan vandaag nog contact op met ons.