Wat betekent geregistreerd partnerschap?

Waar mensen er voorheen vaak voor kozen om in het huwelijk te treden om op die manier een wettelijk erkende relatie met hun partner te realiseren, bestaat er in Nederland sinds zo ongeveer de eeuwwisseling een nieuwe manier om wettelijk gezien verbonden te zijn aan een partner: het geregistreerd partnerschap. Vergelijkbaar met het huwelijk, biedt een geregistreerd partnerschap juridische voordelen en verantwoordelijkheden. Maar wat is een geregistreerd partnerschap dan eigenlijk? Wat houdt een geregistreerd partnerschap precies in en wat zijn de voordelen die hiermee gepaard gaan? Notaris Schaap zet alles rondom het geregistreerd partnerschap voor u op een rijtje.

Wat is geregistreerd partnerschap?

Een geregistreerd partnerschap is een wettelijk erkende relatie tussen twee mensen die ervoor kiezen om hun leven samen te delen. Het is een juridische status die vergelijkbaar is met het huwelijk.

Andere zaken die bij het geregistreerd partnerschap komen kijken zijn:

  • Erfrecht: geregistreerde partners erven krachtens de wet van elkaar;
  • Gezamenlijk ouderschap: als de partners kinderen hebben, kunnen ze gezamenlijk ouderlijk gezag uitoefenen.

Wat betekent geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen?

Nu u een antwoord heeft op de vraag ‘Wat is geregistreerd partnerschap?’, willen we u er ook direct attent op maken dat er een mogelijkheid is om te kiezen voor een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen. Maar wat betekent een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen dan precies? Kiest u voor een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen, dan kiest u ervoor dat alle bezittingen en schulden die vóór en tijdens het partnerschap zijn verworven, gezamenlijk eigendom zijn van beide partners. U wijkt daarmee af van de wettelijke regeling en dient partnerschapsvoorwaarden op te maken.

Voor een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden bent u aan het juiste adres bij Notaris Schaap, een allround notarieel dienstverlener met kennis en ervaring op het gebied van alles omtrent onroerend goed, ondernemingsrecht en familierecht. Notaris Schaap geeft in heldere taal uitleg op vragen als ‘Wat houdt geregistreerd partnerschap in?’ en probeert alle, soms lastige, juridische informatie zo duidelijk mogelijk aan u voor te leggen. Heeft u na een gesprek met de notaris een duidelijk beeld van welke vervolgstappen u wilt zetten? Pas dan is Notaris Schaap tevreden.

Overweegt u een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden? Maak een afspraak met Notaris Schaap!

Denkt u er ook over na om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, maar heeft u hier nog een aantal vragen over voordat u er aan begint? Neem dan vooral even contact op met de specialisten van Notaris Schaap, die u hier alles over kunnen vertellen en u kunnen adviseren of het bij uw situatie past. U kunt ons telefonisch bereiken via 036-5472490 of een mailtje sturen naar info@notarisschaap.nl en dan helpen we u zo snel mogelijk verder!

wat betekent geregistreerd partnerschap