Wat is een bankgarantie?

Bent u van plan een woning te kopen? Dan komt u waarschijnlijk de termen ‘bankgarantie’ en ‘waarborgsom’ tegen. Deze zijn er om de tegenpartij een stukje zekerheid te bieden. Maar wat houdt een bankgarantie precies in, en wanneer kiest u voor een bankgarantie? In deze blog leggen we alles uit over hoe een bankgarantie werkt.

Wat betekent bankgarantie?

Wanneer u een woning koopt, krijgt u te maken met een waarborg. Doorgaans bedraagt de waarborgsom 10% van de koopsom. In plaats van dit bedrag direct over te maken aan de notaris, kunt u er ook voor kiezen om dit bedrag te voldoen door middel van een bankgarantie.

Maar wat is een bankgarantie nu eigenlijk? In het geval dat u de waarborg niet kunt voldoen, of deze niet in die vorm wilt voldoen, dan kunt u kiezen om de waarborg te stellen door middel van een bankgarantie. Hiermee krijgt de verkopende partij alsnog de financiële zekerheid dat het afgesproken bedrag betaald wordt, wanneer de koper zijn verplichtingen niet nakomt.

U kunt dus de waarborgsom zelf voldoen. Als koper stort u zelf het vereiste bedrag op de rekening bij de notaris. De waarborgsom blijft veilig in beheer tot de transactie is afgerond. Maar u kunt er ook voor kiezen om de bank garant te laten staan voor het afgesproken bedrag. U stort dan zelf geen geld bij de notaris.

Hoe werkt een bankgarantie?

Het proces van een bankgarantie begint met een aanvraag bij de bank. Als koper verzoekt u dan de bank om een garantie te stellen voor het afgesproken bedrag. Neem de voorwaarden voor de bankgarantie goed door. In het koopcontract staat een termijn binnen welke u de bankgarantie geregeld dient te hebben. Vaak moet dit al binnen twee weken gebeuren.

Na goedkeuring stelt de bank een document op dat zij aan de notaris overhandigt. Hierin staat dat de bank garandeert het bedrag te betalen mocht de koper zijn verplichtingen niet nakomen.

Wanneer kiest u voor bankgarantie?

Kiezen voor een bankgarantie is een goede keuze wanneer u uw eigen financiële middelen tijdelijk nodig heeft, of meer financiële flexibiliteit wenst. Denk bijvoorbeeld aan spaargeld dat is vastgezet, of wanneer u meerdere kosten tegelijkertijd moet dragen, zoals verhuiskosten. Door een bankgarantie heeft de verkopende partij de garantie dat de waarborgsom betaald wordt wanneer de koper in gebreke blijft.

Let op: bij een bankgarantie maakt u extra kosten

Let er op dat wanneer u kiest voor een bankgarantie, dit extra kosten met zich meebrengt. De kosten voor een bankgarantie verschillen per bank.

Meer weten over hoe een bankgarantie werkt? Vraag het onze notarissen!

Wanneer kiest u voor een waarborgsom, en wanneer kiest u voor bankgarantie? Dat is compleet afhankelijk van uw situatie en uw wensen. Heeft u vragen over het afsluiten van een bankgarantie, wilt u er zeker van zijn dat een bankgarantie de juiste keuze is, of wil u simpelweg meer weten over bankgaranties? Neem dan contact met ons op. Het is belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt wanneer u een bankgarantie af gaat sluiten. Notaris denkt graag met u mee.