Wanneer krijgt u uw waarborgsom terug?

Gaat u een woning kopen of huren? Dan krijgt u te maken met een waarborgsom. Dit is een bedrag ter zekerheid aan de verkoper of verhuurder dat u de betaalverplichting zal voldoen. In deze blog leggen onze experts u graag uit wat een waarborgsom precies is en wanneer u de waarborgsom terugkrijgt of terug moet betalen.

Wat is een waarborgsom?

Een waarborgsom, ook wel borg, zekerstelling of garantie genoemd, is een bedrag dat de koper of huurder aan de verkoper of verhuurder betaalt. Hiermee toont de betaler aan dat er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn om aan de betaalverplichting te voldoen. Bij een koopovereenkomst zorgt een waarborgsom voor extra zekerheid bij de verkoper dat de koper de transactie daadwerkelijk af zal ronden.

Wanneer dient u de waarborgsom te betalen?

De waarborgsom betaalt u doorgaans binnen twee weken nadat het koopcontract is getekend en voordat de overdracht via de notaris heeft plaatsgevonden. U maakt het bedrag uitsluitend over aan de notaris, nooit aan de verkoper. Kunt u de waarborgsom niet zelf betalen? Dan kunt u het bedrag alsnog voldoen middels een bankgarantie. Hierbij schiet de bank uw waarborgsom voor u voor. U heeft dan een schuld bij de bank.

Een waarborgsom is niet wettelijk verplicht, maar is wel gebruikelijk. De waarborgsom bedraagt maximaal 10% van het totale aankoopbedrag. Is de koopprijs bijvoorbeeld 400.000 euro? Dan betaalt u veelal 40.000 euro als waarborgsom. Bij een bankgarantie staat de bank doorgaans ook garant voor 10%, maar betaalt u de bank extra kosten.

Rondt u de koop niet af? Dit gebeurt er dan met de waarborgsom

Of u de waarborgsom terugkrijgt wanneer u toch de koop niet afrondt, is afhankelijk van de ontbindende voorwaarden die in het koopcontract staan. Ziet u af van de koop en valt dit niet onder de ontbindende voorwaarden? Dan is het mogelijk dat u de waarborgsom niet terugkrijgt. De verkopende partij kan de waarborgsom dan gebruiken ter compensatie voor de opgelopen schade. Leest u dus goed de ontbindende voorwaarden door alvorens u akkoord gaat met de koop van een woning en vraag uw notaris naar de gevolgen van het ontbinden van de koop.

Zo krijgt u de waarborgsom terug

Rondt u de verkoop wel gewoon af? Dan kunt u de waarborgsom op twee verschillende manieren terugkrijgen. De waarborgsom kan worden verrekend met de overdrachtskosten, of u kunt de waarborgsom teruggestort krijgen op uw rekening. Hoe u de waarborgsom precies terugkrijgt, kunt u terugvinden in de nota van de afrekening.

Borg bij een huurwoning

Bij huurcontracten werkt de waarborgsom echter net iets anders. Dan wordt de waarborgsom gebruikt als borg. Het geeft een stukje zekerheid aan de verhuurder dat er geen openstaande kosten achterblijven na de huurperiode. Denk bijvoorbeeld aan achterstallige huur of kosten die de verhuurder moet maken om veroorzaakte schade aan de woning te verhelpen.

Wanneer krijgt u de waarborgsom terug bij huur?

De borg bij huur mag alleen gebruikt worden om achterstallige huur, servicekosten, schade aan de woning, en een energieprestatievergoeding mee te verrekenen. Schade als gevolg van slecht of achterstallig onderhoud of slijtage mag de verhuurder niet van de waarborgsom aftrekken.

Stel ons gerust al uw vragen rondom de waarborgsom

Heeft u vragen over de waarborgsom rondom de aankoop van een woning? Een van onze ervaren notarissen helpt u graag verder. Neem gerust contact met ons op.