Waarborgsom als financiële zekerheid bij huur of koop
Een waarborgsom is een bedrag als zekerheid functioneert bij het aangaan van een huur- of koopovereenkomst. Hiermee stelt de betaler de verhuurder of verkoper gerust dat er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn om bepaalde verplichtingen na te komen. Denk hierbij aan het voldoen van openstaande kosten of het dekken van schade. Bij huurcontracten gaat het meestal om borg die de verhuurder vraagt om eventuele onbetaalde huur alsnog te voldoen. In het geval van een koopovereenkomst geeft de waarborgsom de verkoper een stukje zekerheid dat de koper de transactie af zal ronden.
Het verschil tussen een waarborgsom en bankgarantie
U kunt de waarborgsom ook voldoen in de vorm van een bankgarantie. Het verschil tussen een waarborgsom en een bankgarantie is de manier waarop de borg betaald wordt. Bij een waarborgsom aan de notaris maakt u zelf geld over. Bij een bankgarantie fungeert de bank als tussenpersoon die een toezegging doet om de betaling van het afgesproken bedrag aan de verhuurder of verkoper te garanderen. Voor een bankgarantie betaalt u extra kosten aan de bank, die het geld voor u voorschiet. Meestal bedraagt dit 1% van de totale waarborgsom.
Een waarborgsom bij het kopen van een huis
De waarborgsom bij het kopen van een huis zorgt voor extra zekerheid voor de verkoper. De koper stort de waarborgsom bij de notaris, waarbij het bedrag in bewaring wordt gehouden tot de overdracht van de woning officieel heeft plaatsgevonden. Mocht de koper onverhoopt afzien van de aankoop en dit valt niet onder de bedenktijd of de ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst, dan kan de verkoper de waarborgsom houden als schadevergoeding.
De waarborgsom bij een huurwoning
De waarborgsom bij een huurwoning wordt vaak borg genoemd. Dit geeft zekerheid aan de verhuurder dat er na de huurperiode geen achterstallige huurkosten open blijven staan. Ook kan de borg gebruikt worden om door de huurder veroorzaakte schade aan de woning te compenseren. Alleen achterstallige huur, servicekosten, een energieprestatievergoeding schade aan de huurwoning die voor rekening is van de huurder mogen verrekend worden met de waarborgsom bij een huurwoning.
Aan het einde van de huur dient de verhuurder u binnen 14 dagen de waarborgsom terug te betalen.
Is een waarborgsom verplicht?
Een waarborgsom is niet bij wet verplicht. In de praktijk zult u echter merken dat er vrijwel altijd een waarborgsom in de koopovereenkomst of huurovereenkomst wordt opgenomen. In het geval van een koopovereenkomst mag de waarborgsom wettelijk niet hoger zijn dan tien procent van de koopsom. Bij huurovereenkomsten mag vanaf 1 juli 2023 de waarborgsom maximaal twee maanden kale huur zijn. Bij contracten die vóór deze datum zijn afgesloten mag dit maximaal drie maanden kale huur zijn.
Vragen rondom waarborgsommen? Neem contact met ons op
Heeft u vragen rondom waarborgsommen, het kopen van een woning of andere gerelateerde zaken? Neem dan gerust contact met ons op. Onze ervaren notarissen staan u graag persoonlijk te woord.