Het verschil tussen een fusie en overname

Wat is het verschil tussen een fusie en een overname? En wat is de rol van een notaris?


Hoewel de termen fusie en overname vaak door elkaar gebruikt worden, betekenen ze weldegelijk iets anders. In de bedrijfswereld komen veel fusies en overnames voor met als doel om bedrijven er beter uit te laten komen op de markt. Zowel fusies als overnames bieden namelijk mogelijkheden waarbinnen bedrijven kunnen groeien en hun concurrentiepositie kunnen verbeteren. In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen een fusie en een overname en waarom het belangrijk is om een notaris te betrekken bij deze processen.

Wat is een fusie?


Een fusie is een zakelijke transactie waarbij twee bedrijven samenkomen om één nieuwe entiteit te vormen. Beide bedrijven besluiten vrijwillig om hun middelen te combineren en (gelijkwaardige) partners te worden in de nieuwe onderneming. Het doel van een fusie kan per fusering verschillen, maar meestal is er wel een algemene reden om te willen fuseren. Het ene bedrijf kan de ander wellicht meer kosten besparen en het andere bedrijf heeft bijvoorbeeld meer kennis van de markt. Het doel is dan vaak ook om het marktaandeel te vergroten en kosten te besparen. Na samenkomst van twee bedrijven ontstaat er vervolgens een nieuwe juridische entiteit.

Wat is een overname?


Een overname is dus iets anders dan een fusie. Een overname vindt plaats wanneer het ene bedrijf het andere koopt. In tegenstelling tot een fusie is een overname in veel gevallen niet wederzijds. Het kopende bedrijf neemt de controle over het overgenomen bedrijf, dat zijn juridische entiteit kan behouden of kan worden geïntegreerd in de structuur van het kopende bedrijf. Overnames kunnen welwillend of meer dwingend zijn, afhankelijk van de bereidheid van het te overnemen bedrijf.

Dit zijn de duidelijke verschillen tussen een fusie en een overname


Naast het verschil dat een fusie dus een welwillende samenwerking is tussen twee partijen en een overname gaat over de koop van een ander bedrijf, zijn er nog meer duidelijke verschillen die we graag aan je toelichten.

  • Verschil in de relatie tussen de betrokken bedrijven

Fusie: Beide bedrijven komen vrijwillig en op gelijke voet samen om een nieuwe entiteit te vormen.
Overname: Het ene bedrijf koopt het andere en neemt de controle over. De relatie is meestal niet gelijkwaardig, daar het kopende bedrijf vaak de overhand heeft.

  • Verschillen in structuur en entiteit:

Fusie: Beide bedrijven houden op te bestaan als afzonderlijke entiteiten en vormen samen een nieuwe entiteit.
Overname: Het overgenomen bedrijf kan blijven bestaan als een aparte juridische entiteit of volledig worden geïntegreerd in het kopende bedrijf.

  • Diversiteit in strategische doelen:

Fusie: Gericht op synergie, kostenbesparingen en gezamenlijke groei. Het doel is om samen sterker te staan.
Overname: Gericht op het vergroten van het marktaandeel, het ontwikkelen van nieuwe technologieën of toegang krijgen tot nieuwe markten. Het kopende bedrijf streeft naar versterking van zijn positie door de overname van het andere bedrijf.

  • Verschil in complexiteit en juridische aspecten:

Fusie: Vereist uitgebreide onderhandelingen en overeenstemming tussen beide partijen. Het proces kan complex zijn vanwege de noodzaak om culturen, systemen en operaties te integreren.
Overname: Kan eenvoudiger zijn als het een vriendelijke overname betreft. Bij dwingende overnames kan het echter zeer complex en juridisch uitdagend worden, vooral als het overgenomen bedrijf weerstand biedt. Advies van een notaris en advocaat is hier bij geboden.

Fusie of overname: daarom schakel je een notaris in


In beide gevallen, zowel bij een fusie als een overname, is het cruciaal om een notaris te betrekken bij het proces. Zonder een notaris blijft juridische geldigheid namelijk achterwege. Bij de notaris worden alle wettelijke documenten opgemaakt, gecontroleerd en getekend. Dit is noodzakelijk om de transactie naar wettelijke geldigheid te laten verlopen en de belangen van alle betrokkenen te beschermen. Notaris Schaap biedt juridische zekerheid, gedegen advies, transparantie en speelt daarnaast een grote rol in het beschermen van de belangen van alle partijen.

Voor meer informatie over fusies kunt u terecht op onze andere pagina over fusies.

Meer weten over het verschil tussen een overname en een fusie? Of een afspraak maken? Neem contact op!


Het verschil tussen een overname en een fusie is dus aanzienlijk. Beide processen laten duidelijk voordelen en uitdagingen zien. Het betrekken van een notaris is dus essentieel om ervoor te zorgen dat de transactie wettelijk- en transparant verloopt en om de belangen van alle betrokken partijen te beschermen. Bij Notaris Schaap staan we klaar om je te adviseren. Neem gerust contact op!